Zdrowa dieta dla dorosłych i dzieci - warzywa i owoce to podstawa!
Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety. Są one bogatym źródłem nie tylko cennych witamin i soli mineralnych, ale również błonnika pokarmowego. W codziennym jadłospisie powinna zapanować różnorodność. Im więcej kolorów znajdzie się na talerzu Twoich najbliższych, tym większa szansa, że posiłki pokryją ich dzienne zapotrzebowanie na kluczowe składniki.
Pamiętaj o tym, że w zielonych warzywach kryje się przede wszystkim prawdziwe bogactwo żelaza, które jest istotne w procesie transportowania tlenu we krwi. Ponadto znajdziesz w nich również wapń, który pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby. Z kolei w pomarańczowych i czerwonych warzywach aż roi się od karotenoidów, czyli silnych antyoksydantów.
Co ważne, warzywa i owoce najlepiej jeść świeże, surowe, bądź też gotowane na parze. Jeśli jednak sezon na nie powoli się kończy, a w związku z tym ich dostępność jest ograniczona, postaw np. na mrożonki. Ponadto znakomitą alternatywą są także przetwory, w tym m.in. syropy czy też zakwasy warzywne. 
Jeśli okaże się, że nie jesteś w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych wraz z dietą, możesz rozważyć jej uzupełnienie stawiając na suplementy. Pamiętaj, że przed ich przyjmowaniem warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. Nie zapominaj, że nie mogą zastępować zdrowego jadłospisu.
Dlaczego w codziennej diecie rodziny warto postawić na żywność niskoprzetworzoną?
Podczas zakupów spożywczych dla całej rodziny warto zachować szczególną ostrożność. Półki w supermarketach aż uginają się od produktów zawierających w składzie między innymi konserwanty, sztuczne barwniki i ulepszacze smaku. Te nie dostarczają Twojemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Co więcej, mogą mu zaszkodzić.
Stawiaj na produkty z jak najkrótszym składem na etykiecie, a więc niskoprzetworzone. Unikaj gotowych dań, fast foodów, słonych przekąsek, które są skarbnicą nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru czy też soli. W nadmiarze mogą negatywnie wpływać na kondycję organizmu zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Posiłki dla całej rodziny przyrządzaj z naturalnych produktów, takich jak np. świeże ryby, mięso, owoce, pieczywo pełnoziarniste, nasiona czy też orzechy. Ponadto znakomitym wyborem jest superfoods, czyli żywność, która dostarcza solidnej porcji składników odżywczych. W praktyce mowa m.in. o witaminach, minerałach, antyoksydantach, kwasach omega-3 czy też błonniku. Wśród polskich superfoods można wymienić takie jak np. siemię lniane, miód, jagody, orzechy włoskie czy też pestki dyni.
Zadbaj o różnorodność posiłków dla całej rodziny
Jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania jest urozmaicanie diety. Spożywanie codziennie tych samych potraw może prowadzić do niedoborów składników odżywczych. Dlatego warto zadbać o to, aby każdy posiłek dostarczał innych substancji i opierał się na różnych grupach produktów.
W codziennym jadłospisie dzieci i dorosłych powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, a także białko pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Pamiętaj również o produktach mlecznych, rybach, jajach, nasionach roślin strączkowych i pestkach. Różnorodna dieta to najlepszy sposób na zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach.

Zdrowe tłuszcze w diecie całej rodziny - jaką odgrywają rolę?
Zdrowe tłuszcze w diecie całej rodziny odgrywają niezwykle istotną rolę. Stanowią zarówno źródło, jak i magazyn energii. Gromadzone są w organizmie w postaci adipocytów w tkance tłuszczowej, której ilość zmienia się w zależności od wieku, płci, a także masy ciała.
Oprócz funkcji energetycznej, tłuszcze są kluczowym składnikiem budulcowym mózgu i układu nerwowego. Tworzą błony komórkowe we wszystkich tkankach ciała, umożliwiają przepływ informacji między komórkami i pełnią rolę łącznika w procesach komunikacji wewnątrz organizmu. Stanowią również prekursor hormonów płciowych i kory nadnerczy. Co więcej, są niezbędne do prawidłowego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym A, D, E i K.
Nie zapominaj również o tym, że tłuszcz pełni funkcję ochronną. Stanowi izolację cieplną, chroni ciało przed utratą ciepła i zabezpiecza narządy wewnętrzne przed urazami i uciskiem. Otacza najważniejsze organy, w tym serce, a więc amortyzuje je.
Możesz sięgać po naturalne suplementy dla dzieci i dorosłych, takie jak np. olej lniany, olej z czarnuszki czy też tran. Pamiętaj jednak o tym, że nie zastąpią zdrowej i zbilansowanej diety, a powinny stanowić jej uzupełnienie.
Dieta bez cukru dodanego - dlaczego jest ważna?
Dieta bez cukru dodanego jest niezwykle ważna dla utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Odżywianie całej rodziny powinno opierać się na produktach naturalnych, pełnych witamin i minerałów. Cukier to źródło pustych kalorii - dostarcza energii, ale nie zawiera żadnych wartościowych składników odżywczych.
Dobrym wyborem są świeże owoce, takie jak jabłka, gruszki, banany czy mango, a także suszone owoce bez dodatku cukru, na przykład morele, daktyle lub figi. Naturalną i odżywczą przekąskę stanowią orzechy czy też migdały. W domowych deserach warto wykorzystywać płatki owsiane, pasty orzechowe, a zamiast cukru - naturalne słodziki, takie jak miód.
 
   
             
           
           
       
   
              
 
     	 
     	 
     	