Jola Kleser, śląska Nigella Lawson, zaprasza na wędrówki kulinarne. Program można oglądać w TVP HD i TVP Polonia od 11 czerwca

Rzuciła pracę w korporacji na rzecz gotowania. Wzięła udział w programie "Masterchef", gdzie oczarowała jury paellą. Jola Kleser dzisiaj prowadzi Pracownię Smaku w Katowicach, gotuje w "Pytaniu na śniadanie". Teraz możemy ją jeszcze oglądać w jej własnym programie "Wędrówki kulinarne z Jolą Kleser".

W sobotę 11 czerwca na ekran powróci śląska Nigella Lawson, czyli Jola Kleser, mistrzyni kuchni i urządzania przyjęć.

O godz. 16.30 w TVP Polonia zostanie wyemitowany pierwszy odcinek pełnych smaku "Wędrówek kulinarnych z Jolą Kleser". Z kolei dzień później, w niedzielę 12 czerwca zobaczymy ten odcinek o godz. 11.50 w TVP HD.

Podróże po smacznych zakątkach Polski

To zestaw inspirujących podróży po najsmaczniejszych zakątkach Polski. „Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser” będą przebiegały szlakiem najzdrowszych polskich produktów regionalnych. W dziesięcioodcinkowej serii odwiedzimy Dolny Śląsk i Małopolskę, zatrzymując się w malowniczych miejscach, słynących z produktów pożądanych w codziennej diecie.

W programie Jola Kleser wyjaśni m.in. dlaczego „polska oliwa”, czyli olej rzepakowy, nie ma sobie równych. Udowodni, że karp królewski to ryba, która może gościć na stole nie tylko podczas świąt, czosnek jest skutecznym antybiotykiem, a burak ćwikłowy sprawia, że krew płynie w naszych żyłach z większą mocą. Wspólnie z Jolą odwiedzimy prawdziwych znawców: hodowców, rolników i zbieraczy. Na stole zagoszczą warzywa, owoce, mięsa, ryby i przyprawy z najlepszych ekologicznych upraw i hodowli. To one stanowią wartościową alternatywę dla żywności z supermarketów.

Od korporacji do gotowania w telewizji

Jola Kleser, mama trójki dzieci, jest z pochodzenia katowiczanką, obecnie mieszka w Mysłowicach. W Katowicach od ponad 6 lat z sukcesem prowadzi Pracownię Smaku Jolanta Kleser, czyli miejsce warsztatów, wydarzeń kulinarnych i showroom w jednym. Jest też regularnym kulinarnym ekspertem w "Pytaniu na śniadanie" w TVP. To kulinarny samouk. Jest z wykształcenia fizjoterapeutką. Pracowała w korporacji przez 18 lat. Tę pracę rzuciła na rzecz występu w "Masterchefie". Programu nie wygrała (choć oczarowała jurorów swoją paellą), ale zyskała przeświadczenie, że jej miejsce jest w kuchni.

Kravare

Może Cię zainteresować:

Marcin Nowak: Autostradą Bursztynową na weekend? Tak, ale w drugą stronę. Bo czeski Śląsk jest piękny

Autor: Marcin Nowak

11/06/2022

Gordon Ramsey

Może Cię zainteresować:

Marcin Zasada: Skoro nauczyliście się, że pizza ma mozarellę, a nie ser liliput, to żur też możecie szanować.

Autor: Marcin Zasada

15/04/2022

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon

czytaj więcej:

Bufet na Uniwersyteckiej Katowice 3

Ukraińcy z Charkowa otworzyli Bufet w Katowicach

Obiad Ukraina Kalety

Polsko-ukraińska integracja przy wspólnym stole w Kaletach

Ciasteczka w Studiu MK

Nowy kulinarny hit charytatywny w Tarnowskich Górach?

Akcja Książka za worek śmieci

Książka za worek śmieci. Ciekawa akcja w Katowicach

Restauracja Przystań w latach 50.

Ulubiona miejscówka Ziętka w WPKiW: Przystań. Nieznane foty

Przez Lody do Serca

Otwarcie nowego punktu lodziarni "Przez Lody do Serca"

Niklaus Pieron

Niklaus Pieron: Ciężko się żyje na tym szarym Śląsku