Zamknij menu
  • Informacje
  • Polityka
  • Opinie
  • Historia
  • Biznes
  • Tożsamość
  • Gospodarka
  • Przestrzeń
  • Styl życia
  • Czas wolny
  • Program dla Śląska i Zagłębia

Sprawdź co słychać w regionie

bytomski.pl
piekary.info
glivice.pl
nowinytyskie.pl
ngs24.pl
24kato.pl
rudzianin.pl
zabrzenews.pl
chorzowski.pl
tarnowskiegory.info
24zaglebie.pl
Logo - ślązag.pl
teraz

22 oC

Katowice
powietrze

Wspaniałe powietrze!

  • Informacje
  • Gospodarka
  • Tożsamość
  • Historia
  • Przestrzeń
  • ŚLĄ·EKO·ZAG
Szukaj
menu Menu
Reklama Redakcja Kontakt
Obejrzyj Posłuchaj
Logo - ślązag.pl
  • Informacje
  • Gospodarka
  • Tożsamość
  • Historia
  • Przestrzeń
  • ŚLĄ·EKO·ZAG
Reklama
Reklama
Reklama
sterowanie galerią

Nawiguj za pomocą klawiatury, lub gestów na urządzeniu mobilnym.

poprzednie zdjęcie następne zdjęcie
Błyskawiczne pierniczki według Kingi Paruzel
fot: Kinga Paruzel

Kinga Paruzel o tradycji świątecznej w kuchni. Nie można być ortodoksyjnym ani dać się zwariować

galeria 3 / 5
zamknij galerię

Błyskawiczne pierniczki według Kingi Paruzel

Składniki: mąka pszenna – 400 g, kakao – 2 łyżki (opcjonalnie), przyprawa do piernika – 1 łyżeczka, soda oczyszczona – ¾ łyżeczki, sól – ½ łyżeczki, masło – 170 g, cukier trzcinowy – 120 g, jajko – 1 szt., miód – 170 g, ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka oraz skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka.

W misie umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki mieszamy i przesypujemy do miski. Do misy dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy, aż skończy się sucha mieszanka. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.

Reklama
Ślązag

Wydawca mediów lokalnych

MediaOperator

Dostawca hostingu

lh.pl

Nie zapomnij
zapoznać się z:

polityką prywatności

regulamin korzystania z portali

Twoje miasto

Piekary Śląskie Chorzów Tarnowskie Góry Ruda Śląska Świętochłowice Tychy Bytom Katowice Gliwice Zabrze Zagłębie

Skontakuj się z nami

Kontakt

Wydawca

Redakcja

Newsletter

Reklama

Facebook
instagram
RSS