Remigiusza Rączki chyba nikomu na Górnym Śląsku przedstawiać nie trzeba. Jednak dla niewtajemniczonych warto wspomnieć, że to kucharz, popularyzator kuchni śląskiej, autor trzech książek (czwarta jest w planach) i programów telewizyjnych, które realizuje od 15 lat. Najbardziej znany z serii "Rączka gotuje" w TVP3 Katowice.
W poniedziałek, 19 grudnia, Remigiusz Rączka za swoją wieloletnią działalność na rzecz upowszechniania tradycji regionalnej został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi, który przyznał mu prezydent Andrzej Duda.
- To miłe. Odbieram to jako nagrodę za całościowe krzewienie śląskiej kultury, której częścią jest śląska kuchnia - komentuje Remigiusz Rączka. - Mówią, że jestem powiernikiem tej części śląskiego dziedzictwa. Czasem czuję się bardziej jak chodząca cepelia. Jedno szczęście, że odznaczenie od prezydenta dostałem za życia. Dwaj inni, uhonorowani przede mną, dostali medale już pośmiertnie - dodaje.
Odznaczenie wręczył mu wicewojewoda Jan Chrząszcz w towarzystwie sekretarza stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Piotra Pyzika.