Wiosenna edycja festiwalu restauracji Restaurant Week zacznie się 23 marca. 22 lokale w regionie

Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne, czyli Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie – od 23 marca do 10 kwietnia. Sprawdźcie, jakie restauracje z woj. śląskiego biorą udział w Restaurant Week. Jest sporo debiutów!

Katarzyna Gubała
Kaktusy Koncept Kulinarny, Katowice

Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacjach między tym, co jemy a jak się czujemy i zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych dla lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji Restaurant Week, największego Festiwalu kulinarnego w Polsce.

Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co, z kim i gdzie jemy, sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na kampanijne hasło edycji #FoodFeelsGood, która dedykowana jest dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie. – zaznacza Ewa Pawella, współorganizatorka Festiwalu. Razem z najlepszymi restauracjami w kraju mówimy: okaż sobie, że się kochasz, zadbaj o siebie i daj się ugościć z bliskimi w najlepszych restauracjach! Zapraszamy wszystkich Gości na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie!

Te restauracje w woj. śląskim zadebiutują podczas wiosennej edycji RW 2022:

  • Magenta Colorfood & Liquids (Bielsko-Biała)
  • KAKTUSY Kato Koncept Kulinarny w Hotelu Diament Plaza (Katowice)
  • Stadionova (Tychy)
  • Grano Restaurant & Bistro (Katowice)
  • Kreweta Tempura Bar (Katowice)
  • U Kelnerów (Zabrze)
  • Vacanza (Siemianowice Śląskie)
  • The Piano (Bytom)

Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy też:

  • Chopina 5 (Bielsko-Biała),
  • BOSCO (Bielsko-Biała),
  • Pastamore by Dawid Konior (Bielsko-Biała),
  • Stek i Wino (Bielsko-Biała)
  • Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice),
  • Winestone w hotelu Mercure (Katowice),
  • Ważne Miejsce (Katowice),
  • Stare i Nowe (Katowice),
  • WunderBar (Katowice),
  • ORSO (Knurów),
  • Kaya Sushi (Tychy),
  • Pod Platanami (Tarnowskie Góry),
  • The Piano (Bytom),
  • Warszawska (Sosnowiec),
  • Poziom + Food& Wine w Hotelu Diament Plaza (Gliwice)

Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

Trzydaniowe menu za 59 zł

Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Menu wiosennej edycji zaskakuje! Chefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań spoza karty bogatych w super składniki takie jak błonnik, antyoksydanty, foliany, witamina D, magnez czy produkty fermentowane! Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Już sama lektura menu potwierdza, jak starannej selekcji składników dokonali jego autorzy. Jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Jest bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina. Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru!

W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon

czytaj więcej:

Bufet na Uniwersyteckiej Katowice 3

Ukraińcy z Charkowa otworzyli Bufet w Katowicach

Jola Kleser

Wędrówki kulinarne z Jolą Kleser, śląską Nigellą Lawson

Lody w Tarnowskich Górach

Najlepsze lodziarnie w Tarnowskich Górach

Nowe bistro ukraińskie w Agorze

Bytom: Otwarcie nowego ukraińskiego bistro "Smaki Ukrainy"

Kluski na parze

PRL wcale nie zabił kuchni śląskiej – mówi Aleksander Szojer

Obiad Ukraina Kalety

Polsko-ukraińska integracja przy wspólnym stole w Kaletach

Ciasteczka w Studiu MK

Nowy kulinarny hit charytatywny w Tarnowskich Górach?