Tak mieszkać w Katowicach! Śląskie architektki odnowiły apartament w modernistycznej kamienicy w centrum miasta

Wnętrze dużego mieszkania w modernistycznej kamienicy przy ul. Szafranka w Katowicach zaprojektowały katowickie architektki - Joanna Kubieniec i Katarzyna Długosz, ze studia Kubieniec + Długosz. Inspiracją była m.in... klatka schodowa. Zobaczcie te wnętrza.

Szafranka to jedna z ciekawszych ulic w tej "lepszej" części śródmieścia Katowic, na południe od torów kolejowych.

Szafranka, ulica zgięta w pół

Znajduje się między ul. Wojewódzką i Francuską. Nie dość, że krótka, to jeszcze zakręcająca prawie pod kątem prostym w prawo (to ulica jednokierunkowa). Modernistyczna kamienica, w której znajduje się M5, zaprojektowane przez Joannę Kubieniec i Katarzynę Długosz z katowickiej pracowni Kubieniec + Długosz, ma świetne towarzystwo. To przy Szafranka bowiem znajduje się siedziba Muzeum Historii Katowic. Niedaleko jest Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego i przylegające do niej magiczne, zielone podwórko z muralami. Słowem - prestiżowa lokalizacja.

Inspiracja moderną również we wnętrzu

Katowickie architektki nie mogły przejść obojętne obok modernistycznego rodowodu kamienicy położonej na rogu ul. Szafranka i Wojewódzkiej, zwanej Kamienicą Potoka, zaprojektowaną przez Filipa Brennera i zbudowaną w latach 1935-36. Postanowiły wykorzystać to również we wnętrzach mieszkania. Inspiracją dla nich były nie tylko forma kamienicy, materiały i detale widoczne na zewnątrz obiektu, ale również (a właściwie przede wszystkim) w strefie wejściowej i na klatce schodowej.

Jak pisze profil Cuda krowskie na Facebooku: "Hol wejściowy kamienicy pokryty jest kamienną okładziną. Na klatce schodowej dominują opływowe kształty stylu okrętowego, skontrastowane z drewnem drzwi z chromowanymi pochwytami. Całości dopełnia stylowe liternictwo na każdej kondygnacji".

Spostrzegawczy obserwatorzy zauważą, że obły narożnik w bryle budynku został powtórzony wewnątrz mieszkania w formie drewnianej zabudowy, która kryje w sobie nie tylko szafy i biurko w strefie kuchni, ale również dwie łazienki oraz pralnię.

Zastosowane materiały i kolorystyka, w tym płytki podłogowe i ścienne, stalowe elementy wykończeniowe, jak również przeszklenie pomiędzy łazienka a pralnią - to bezpośrednie nawiązanie do materiałów i rozwiązań, które pojawiają się na klatce schodowej kamienicy przy Szafranka.

Połączenie odnowionych elementów z nowymi formami

- Tak jak w architekturze modernistycznej, celem projektu nie było poszukiwanie mocnych dekoracyjnych rozwiązań - tłumaczą Joanna Kubieniec i Katarzyna Długosz. - Do uzyskania zamierzonego efektu wykorzystano tutaj samą przestrzeń mieszkania, podstawowe materiały wykończeniowe i elementy takie jak: konstrukcja wyspy, istniejący stary parkiet, istniejące drzwi i klamki. Połączenie odnowionych elementów z nowymi formami i meblami pozwoliło nam stworzyć wnętrze, które wpisuje się w cały obiekt, a zarazem ma w sobie trochę świeżości i nowoczesności - dodają projektantki.

Układ mieszkania uległ zmianom, bo takie były potrzeby użytkowników. Modyfikacjom została poddana jedna strona mieszkania, w której znajdują się:

  • strefa wejściowa z garderobą,
  • łazienki,
  • kuchnia wraz z ukrytym biurem i pom. gospodarczym.

Rozbudowano zabudowę w strefie wejściowej, przez co udało się stworzyć meblową zabudowę garderoby oraz dodano jedną łazienkę. Dodatkowo zmieniono układ ścianek działowych w strefie kuchni i istniejącej łazienki, co pozwoliło na wydzielenie pomieszczenia gospodarczego i stworzenie szaf z ukrytym przechowywaniem i biurkiem. Dotychczasową spiżarnię (która była zlokalizowana za plecami kuchni) zamieniono w garderobę i połączono ją bezpośrednio z sypialnią.

Druga strona mieszkania, z częścią dzienną i sypialniami - pozostała bez zmian. Zachowano układ przechodni salonu z jadalnią. Pomiędzy sypialnią rodziców a pokojem córki istniejące przejście zostało zaślepione. Jeśli w przyszłości pojawi się możliwość i potrzeba jego odtworzenia - będzie to w pełni możliwe - przekonują projektantki.

ZOBACZ TEŻ:

Galeria PLATO Ostrawa KWK Promes. Wizualizacja

Może Cię zainteresować:

Robert Konieczny i jego KWK Promes zaprojektowali galerię sztuki w starej rzeźni. Nie w Chorzowie, ale też na Śląsku! Czeskim

Autor: Katarzyna Pachelska

08/04/2022

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon

czytaj więcej:

Tarnowskie Góry. Nowe boiska dla TS Gwarek

Tarnowskie Góry. Nowe boiska dla Gwarka coraz bliżej

Tarnowskie Góry nieszkoła

W Tarnowskich Górach powstaje NIEszkoła dla najmłodszych

Dom Tekstylny Weichmanna w Gliwicach

Uczniowie przygotowują książkę o historii Domu Tekstylnego

Nowe centrum GOP

Teatr Śląski w Sosnowcu? No właśnie... był taki pomysł

Szlak neonów spacer pierwszą ścieżką Szlaku

Druga ścieżka katowickiego Szlaku Neonów już działa

Kamienica Bielsko biała wyburzona

Wyburzono zabytkową kamienicę!

Koloseum na Spodku

Tym panom już dziękujemy, za domalowanie wąsów Mona Lisie