System kaucyjny na butelki PET już działa. Rybnik poszedł o krok dalej. Miasto daje mieszkańcom możliwość pozbycia się niechcianych słoików, a przy okazji pomóc potrzebującym

1 października 2025 roku w Polsce zaczął obowiązywać system kaucyjny na butelki plastikowe (PET). Rybnik poszedł o krok dalej i w ramach specjalnej akcji daje mieszkańcom możliwość pozbycia się niechcianych słoików, a przy okazji pomóc potrzebującym. Rybniczanie mogą przynosić do urzędu miasta czyste krauzy, w których później potrzebujące osoby mogą zabrać ciepły posiłek do domu.

fot. UM Rybnik
Krauzy Rybnik
- Jesienne porządki w piwnicy? Przetwory już gotowe? Świetnie! Ale jeśli zostały Wam niepotrzebne słoiki – nie wyrzucajcie ich! - przekonuje prezydent Rybnika Piotr Kuczera.

W Rybniku rozpoczęła się ciekawa akcja, w ramach której mieszkańcy mogą przynosić niechciane szklane słoiki do urzędu miasta. Karuzy trafiają później do, działającego przy miejskim Domu Pomocy Społecznej, Wspólnego Stołu, czyli przestrzeni, dedykowanej wszystkim, którzy mają potrzebę przygotowania i ugotowania posiłku, a z różnych przyczyn nie mają warunków, by to zrobić w innym miejscu. W słoikach osoby korzystające z jadłodajni będą mogły zabrać posiłek do domu.

Czyste słoiki można przynosić do Urzędu Miasta Rybnika przy ul. Bolesława Chrobrego 2. Na parterze przy Wydziale komunikacji znajdują się specjalne, przeznaczone do tego celu, szare pojemniki.

Inicjatywa w duchu "zero waste"

Inicjatywa Wspólny Stół rozpoczęła swoją działalność 11 października 2022 roku. Znajduje się w budynku przy ul. Zebrzydowickiej 30 w Rybniku. Lokal działa trzy razy w tygodniu: w poniedziałki, środy i piątki, w godz. 15.00 - 18.00. Do dyspozycji użytkowników jest kuchnia, jadalnia, kącik przeznaczony do odpoczynku, poczytania na miejscu książek i magazynów oraz stanowisko komputerowe. We Wspólnym stole działa także lodówka społeczna dostępna dla wszystkich potrzebujących.

Wspólny Stół jest też inicjatywą działającą w duchu zero waste (ang. bez odpadów). Kuchnia korzysta z nadwyżek jedzenia, przekazywanych głównie przez sklepy wielkopowierzchniowe. Rybnickie jadłodzielnie, działające przy Domu Pomocy Społecznej, są częścią większego projektu "Od odpadów do zasobów – Rybnicki Model Gospodarki o Obiegu Zamkniętym”.

- Działania projektu obejmują 3 obszary: kuchnie i lodówki społeczne; edukacja zawodowa - warsztaty gastronomiczne połączone z ratowaniem jedzenia przed zmarnowaniem oraz kampania edukacyjna skierowana do mieszkańców – wymienia Wojciech Kiljańczyk, Zastępca Prezydenta Miasta Rybnika. - Jako samorząd jesteśmy też odpowiedzialni za zarządzanie posiłkiem publicznym – również w czasach niepewności, wojny, kryzysu uchodźczego i energetycznego czy galopującej inflacji – dodaje.

Co ciekawe, rybnicki projekt znalazł się w gronie 10 wyróżnionych innowacji w Europie w kategorii Gospodarka o Obiegu Zamkniętym podczas Innovation in Politics Awards 2025 w Wiedniu.

Materiał dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Za treści zawarte w materiale dofinansowanym ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja.

Liceum Sowizdrzała

Może Cię zainteresować:

Jak żywność wpływa na człowieka i naturę? 1 października w Kinoteatrze Rialto premiera filmu dokumentalnego "To tylko jedzenie?"

Autor: Arkadiusz Szymczak

30/09/2025

Kłodnica, czerwiec 2025

Może Cię zainteresować:

Joanna Stebel: Owoce z Hałdy Makoszowy, czyli serca miast konurbacji biją na zielono. Nie taki nasz GOP szary

Autor: Joanna Stebel

19/09/2025

W Polsce działa już system kaucyjny

Może Cię zainteresować:

Ogólnopolski system kaucyjny już działa. Można więc zarobić na puszkach i butelkach

Autor: Aleksandra Szlęzak

01/10/2025

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon
Reklama