Sala koncertowa w Jastrzębiu-Zdroju najlepszą przestrzenią publiczną woj. śląskiego 2022

Sala koncertowa przy Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia im. Józefa Świdra w Jastrzębiu-Zdroju, zaprojektowana przez pracownię SLAS architekci z Katowic, zwyciężyła w konkursie Najlepsza przestrzeń publiczna województwa śląskiego 2022. To kolejna nagroda dla tej inwestycji.

Prosta bryła i niebanalna elewacja to wyróżniki sali koncertowej w Jastrzębiu-Zdroju, która powstała przy Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia im. Józefa Świdra. Obiekt zaprojektowali architekci katowickiej pracowni SLAS Architekci: Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus, Karolina Tatar, Sonia Manssour, Monika Smorąg, Adam Skrzypczyk.

Inwestycja właśnie otrzymała kolejną nagrodę - Grand Prix Główną Nagrodę Marszałka woj. Śląskiego w konkursie Najlepsza przestrzeń publiczna województwa śląskiego 2022 oraz nagrodę w kategorii Obiekt.

- Cieszymy się że oddziaływanie naszego obiektu w przestrzeni publicznej zostało docenione przez Jury - mówią architekci z SLAS.

Pozostałe nagrody w konkursie Architektura Roku woj. śląskiego:

Nagroda w Kategorii Wnętrza
Nagrodę przyznano w Kategorii WNĘTRZA dla Zespołu Dyrda Fikus Architekci, Marta Dyrda, Radek Fikus przyznano za Przebudowę poddasza kamienicy w Gliwicach.

Wyróżnienie w kategorii Dzieło Eksportowe
Wyróżnienie w kategorii DZIEŁO EKSPORTOWE dla Zespołu Michał Kucharski, Mateusz Piwowarski, Sylwia Ciesielska, Tomasz Padło przyznano za Dom Wiatrak.

Wyróżnienie w kategorii OBIEKT
Wyróżnienie w kategorii OBIEKT dla Zespołu Marlena Wolnik, Karolina Więcławik przyznano za Siedzibę Zagłębiowskiej Izby Gospodarczej w Dąbrowie Górniczej.

Sala koncertowa z naręczem nagród architektonicznych

Wcześniej w tym roku sala koncertowa otrzymała m.in. Nagrodę Publiczności w Konkursie Architektonicznym "Polityki" oraz Grand Prix Nagrody Roku SARP 2022 (ex aequo).

Jurorzy konkursu Architektura Roku woj. śląskiego tak komplementowali tę budowlę:
Nagrodę przyznano za całościową, spójną i przejrzystą koncepcję obejmującą budowę formy architektonicznej, wnętrze obiektu i detal. Budynek mimo swej skali zdaje się ulotnym i transparentnym – jest ulotny i odrealniony. Lapidarność bryły podkreślona jest świadomym operowaniem lśniącą okładziną fasad, a jego doskonale białe, „radosne i lekkie” wnętrze części dostępnej dla publiczności czytelnie kontrastuje z podniosłym nastrojem sali koncertowej, w której dominuje czerń wykończeń umiejętnie „inkrustowana” drewnianymi fakturami mebli i podłóg. Faktury wykończeń i minimalistyczny, ale rygorystyczne i świadomie kształtowany detal i nadają fasadom i wnętrzom walor prostoty, która równocześnie zaskakuje oczywistością i wyrafinowaniem.

Jury w składzie:
arch. Danuta Fredowicz
arch. Katarzyna Furgalińska
arch. Ewa Janik
arch. Małgorzata Łapaj
arch. Anna Porębska
arch. Jerzy Szczepanik-Dzikowski

Widownia sali koncertowej w Jastrzębiu-Zdroju mieści 362 osoby. Jej budowa kosztowała 20 milionów złotych (z tego aż 16 mln pozyskano z funduszy unijnych).

Osiedle Nad Jamną w Mikołowie 12

Może Cię zainteresować:

Cud w Mikołowie. Osiedle "poza czasem i regionem", gdy bankrutowała PRL i konała architektura

Autor: Marcin Zasada

29/01/2023

Wizualizacje nowego budynku Akademii Muzycznej w Katowicach

Może Cię zainteresować:

Sala z orkiestronem, jakiej nie ma jeszcze w Katowicach. Akademia Muzyczna postawi nowy budynek. Zobacz wizualizacje

Autor: Katarzyna Pachelska

24/11/2021

Kolonia Amerykańska Katowice Giszowiec

Może Cię zainteresować:

Magiczna amerykańska osada ukryta w lesie gdzieś w Katowicach. Tak wygląda w jesiennej scenerii

Autor: Marcin Nowak

30/10/2022

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon

czytaj więcej:

Sala koncertowa Jastrzębie-Zdrój

Nagroda Roku SARP dla sali koncertowej w Jastrzębiu-Zdroju

Caution g4463fbfd4 1280

Uwaga kierowcy. Od poniedziałku ruszają roboty w Rybnej

Umowa na modernizację Kanału Reagtowego w Parku Śląskim

Jest umowa na modernizację Kanału Regatowego w Parku Śląskim

Szyb Anioł

W zabytkowej kopalni uruchomiony zostanie escape room

Tablica upamiętniająca w Tarnowskich Górach

Tarnowskie Góry. Nowy remont - nowe tabliczki w centrum

Muzeum Walki i Zwycięstwa

50 lat temu Katowice marzyły o muzeum, jakiego nie miał nikt

Planetarium Śląskie

Planetarium Śląskie! Nigdy nie prezentowało się lepiej