Siedmiu kandydatów na stanowisko prezesa JSW. Tłum chętnych na schedę po Wojciechu Kałuży

Siedmiu kandydatów zgłosiło się w drugim podejściu do konkursu na stanowisko prezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Pięciu chętnych chciałoby objąć w koncernie stanowisko wiceprezesa ds. ekonomicznych, natomiast aż 17 celuje w funkcję wiceprezesa ds. rozwoju. - JSW to miejsce na stworzenie fantastycznej organizacji gospodarczej o potężnym potencjale. Gdyby tylko trafił tam człowiek z charyzmą i wyobraźnią gospodarczą, a nie tylko z koneksjami – mówi Jerzy Markowski, były wiceminister gospodarki.

mat. pras. JSW
Jastrzebska Spolka Weglowa

Siedem tygodni bez prezesa. O stanowisko zabiega siedmiu kandydatów

W piątek (12 kwietnia) minie równe siedem tygodni, odkąd ze stanowiska prezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej odwołano Tomasza Cudnego. Jego obowiązki „czasowo” pełni delegowany ze składu rady nadzorczej Paweł Rostkowski (ponadto wykonuje też obowiązki zastępcy prezesa zarządu ds. rozwoju), a rada nadzorcza próbuje znaleźć nowego szefa jednej z najważniejszych firm w województwie śląskim. Nie tylko zresztą jego. Do obsadzenia w zarządzie JSW wciąż pozostają także stanowiska wiceprezesów ds. ekonomicznych oraz ds. rozwoju (w toku dotychczasowych postępowań wybrano jedynie wiceprezesów ds. technicznych i operacyjnych, a także ds. handlu).

Pierwsze podejście do wyboru miało miejsce na przełomie lutego i marca. Zgłosiło się siedmiu chętnych (czyli tylu samo ilu w drugim podejściu, kwestią otwartą pozostaje, czy w obu przypadkach zestaw kandydatów jest ten sam). Decyzję miano ogłosić po trwających od 13 marca rozmowach kwalifikacyjnych. I faktycznie ogłoszono. Tyle, że inna niż się spodziewano. (Interesujesz się śląską gospodarką? Zapisz się i bądź na bieżąco - https://www.slazag.pl/newsletter)

Choć w kuluarach można było usłyszeć, że pewniakiem do stanowiska prezesa spółki jest Michał Dąbrowski, w w przeszłości m.in. wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, a ostatnio wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach, to JSW zakomunikowała, że rada nadzorcza koncernu zakończyła postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska prezesa oraz obu wspomnianych wiceprezesów bez wyłonienia kandydatów. Nieoficjalnie można było usłyszeć, że kandydaturę Dąbrowskiego na ostatniej prostej zablokować związkowcy.

Potrzebny człowiek z charyzmą i wyobraźnią gospodarczą, a nie tylko z koneksjami

Rozmowy z kandydatami, którzy zgłosili się w drugim podejściu mają odbyć się w przyszłą środę (17 kwietnia). W ich trakcie – jak można przeczytać w ogłoszeniu – kandydaci będą odpytywani m.in. z wiedzy o zakresie działalności spółki oraz sektora, w którym ona działa; znajomości zasad funkcjonowania spółek handlowych, nadzoru właścicielskiego, oceny projektów inwestycyjnych, rachunkowości finansów przedsiębiorstwa, czy audytu i kontroli finansowej.

Chętnych do kierowania JSW nie brakuje. Jak poinformował nas Tomasz Siemieniec, rzecznik prasowy spółki o stanowisko prezesa ubiega się siedmiu kandydatów, wiceprezesa ds. ekonomicznych – pięciu, zaś wiceprezesa ds. rozwoju (opustoszałe po odwołaniu Wojciechu Kałuży) – aż siedemnastu.

- JSW to miejsce do stworzenia fantastycznej organizacji gospodarczej o potężnym potencjale. Tam jest górnictwo, koksownictwo, ciepłownictwo, chemia. Gdyby tylko trafił tam człowiek z charyzmą i wyobraźnią gospodarczą, a nie tylko z koneksjami – komentował sytuację spółki na antenie Radia Piekary Jerzy Markowski, były wiceminister gospodarki. Jak stwierdził pierwszy krok ku temu został zrobiony.

- Jest dobry prezes techniczny. Znam go jako doskonałego dyrektora kopalni Wesoła – Mysłowice, gdzie się sprawdził. Jeśli on tam jest, to jestem spokojniejszy o tę spółkę i teraz trzeba tylko, żeby trafił tam prezes, który mu nie będzie przeszkadzał – dodał Markowski.

KWK Ruda Szyb

Może Cię zainteresować:

Nowym prezesem PGG został Leszek Pietraszek. To były człowiek służb specjalnych. W zarządzie Bartosz Kępa, Iwona Szczygioł i Rajmund Horst

Autor: Michał Wroński

11/03/2024

Wojcich Kałuża

Może Cię zainteresować:

Koniec najbardziej spektakularnej kariery dobrej zmiany na Śląsku. Wojciech Kałuża nie jest już wiceprezesem JSW

Autor: Marcin Zasada

03/01/2024

JSW SA

Może Cię zainteresować: