Niesamowita metamorfoza domu kostki z lat 60. na Śląsku. Teraz jest większy i nowocześniejszy

Chyba nikt by się nie domyślił, patrząc teraz na ten obszerny dom z dużymi przeszkleniami w Łaziskach Górnych, że to zmodernizowana, przebudowana typowa "kostka" z czasów PRL-u. Zobaczcie tę metamorfozę, autorstwa pracowni SLAS Architekci z Katowic.

To było dość trudne zadanie. Niby dom, którym mieli się zająć architekci z pracowni SLAS z Katowic, Aleksander Bednarski i Mariusz Komraus był typową, świetnie znaną wszystkim "kostką" z lat 60., ale jednocześnie położoną na działce o dość dużym spadku. W dodatku działka w Łaziskach Górnych była otoczona podobnymi, niezbyt ładnymi, budynkami mieszkalnymi i gospodarczymi.

Inwestor chciał więcej przestrzeni

Jak przyznają projektanci, domy kostki są dość wdzięczne w przebudowie, bo mają stosunkowo funkcjonalny plan. Jednak w tym przypadku inwestorowi przeszkadzał głównie nieduży metraż domu i brak przestrzeni.

Głównym wymogiem inwestora było powiększenie strefy dziennej. Budynek został więc poddany gruntownej rearanżacji funkcjonalnej oraz rozbudowie. Teraz ma 179,68 m2 powierzchni użytkowej (powierzchnia netto to 295 m2).

Na poziomie parteru usunięto większość ścian działowych i nośnych, zastępując je podciągami. Od strony południowej dobudowano dwukondygnacyjną przestrzeń mieszczącą, na poziomie parteru - garaż, a na piętrze - salon wraz z tarasem. Taras jest funkcjonalnym przedłużeniem funkcji kuchni, jadalni i salonu i ze względu na częściowe zadaszenie stanowi dodatkowy „pokój”. Co ciekawe, okazało się, że jest on najchętniej wykorzystywaną przestrzenią domu. Jego lokalizacja sprawia, że poza pełnym wglądem do salonu oferuje widok na ogród - jest to swoisty łącznik domu z ogrodem.

Przeszklony wiatrołap pełni funkcję oranżerii

Na drugim piętrze domu umieszczono sypialnie z wyjściem na obszerny taras oraz łazienki. W budynku zlikwidowano wszystkie zbędne otwory okienne od strony północnej. Redukcja otworów okiennych pozwoliła zaoszczędzić pieniądze i wydać je na zastosowanie panoramicznych przeszkleń w salonie od strony południowo-zachodniej.

Parter budynku, oprócz garażu mieści pomieszczenia techniczne oraz magazynowe. Wejście do budynku znajduje się w przeszklonym wiatrołapie, pełniącym również funkcje oranżerii. Dom został wykończony tynkiem silikatowym a jego kolorystyka została dopasowana do istniejącej zabudowy mieszkalnej i gospodarczej.

Salon na pierwszym piętrze

Konsekwencją dużej różnicy poziomów terenu jest nietypowa sytuacja, że strefa dzienna jest wyniesiona na poziom kondygnacji 1 piętra. Z jednej strony jest to utrudnienie, a z drugiej otwiera projekt na nowe możliwości i relacje z otoczeniem. Zawieszony w ogrodzie taras daje możliwość korzystania z widoków, a oderwanie strefy dziennej od poziomu gruntu zwiększa poczucie bezpieczeństwa mieszkańców.

W budynku zastosowano rozwiązania i technologie zwiększające energooszczędność (rekuperacja, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe, kominek z płaszczem wodnym itp.) sprawiające iż dom po zmierzeniu parametrów szczelności i zużycia energii stał się niemal pasywny.

SLAS Architekci otrzymali ostatnio Nagrodę Architektoniczną POLITYKI oraz Nagrodę SARP za projekt sali koncertowej w Jastrzębiu-Zdroju:

Dom kostka, Mikołów

Może Cię zainteresować:

Metamorfoza domu kostki w Mikołowie. Jak z nudnego budynku zrobić nowoczesną bryłę

Autor: Katarzyna Pachelska

22/05/2022

Dom na jednym poziomie w Żorach w woj. śląskim

Może Cię zainteresować:

Dom na jednym poziomie, ale z wiszącą sypialnią, powstał na Śląsku. Zaprojektowała go tyska pracownia Roberta Skitka

Autor: Katarzyna Pachelska

25/03/2022

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon

czytaj więcej:

Szyb Miedzianka

Szyb Miedzianka. Robert Konieczny: To dla nas ważny projekt

Dom Obustronny, Mikołów

Dom obustronny zaprojektowali śląscy architekci

Dom Tekstylny Weichmanna w Gliwicach

Uczniowie przygotowują książkę o historii Domu Tekstylnego

Dom na jednym poziomie w Żorach w woj. śląskim

Nowoczesny, parterowy dom bez schodów w środku w Żorach

Sala koncertowa Jastrzębie-Zdrój

Nagroda Roku SARP dla sali koncertowej w Jastrzębiu-Zdroju

Ule dach wizualizacja

Pasieki z recyklingu elektrycznych śmieci?

Sala koncertowa Jastrzębie Zdrój

Sala koncertowa w Jastrzębiu-Zdroju zachwyciła całą Polskę